Tunneliseikkailua Pönttövuorella

sunnuntaina 22. kesäkuunta 2014 kello 00:32

Pönttövuoren rautatietunneli sijaitsee lähellä Lievestuorea. Tunnelilla on pituutta 1223 metriä ja se on kuulemma ollut Suomen pisin tunneli aina vuoteen 1964 asti. Mitä minä nyt höpötän historiasta, kun voisin mennä suoraan asiaan, tä.
Juhannuksen kruunasi extempore-reissu Pönttövuoren tunneliin. Ei tosiaankaan ollut suunnitelmissa moinen retki. Kävi hyvä tuuri ja kaverit olivat menossa siellä käymään elämänsä ensimmäistä kertaa. Kysyin mahtuuko kyytiin yksi tämmöinen pälli mukaan ja mahtui vallan hyvinkin!
Matka oli kuoppainen ja mutkikas. Auton alaosaan osui matkan varrella ilmeisesti kivi tai jotain kun pamahti ikävänkuuloisesti. Auto oli loppujen lopuksi OK. Jätettiin se jonnekin pusikkoon ja porukalla ihmeteltiin ensin uutta tunnelia.

PicsArt_1403386044637

Seuraavaksi ihmeteltiin mitenkäs nyt päästään sinne vanhaan tunneliin. Löytyi melko pian eräänlainen polku, joka johtaa sinne tunneliin ja se ei ollut ihan maailman mukavin reitti ainakaan näin näkövammaiselle jolla on olematon tasapaino. Niin lyhyt matka tuntui ikuisuudelta. Vihdoinkin löytyi se ”€suuaukko”€.

PicsArt_1403384174040

Seuraavaksi tuli yllätys. Sehän on suljettu! Teräskalterit ja kaikki! Miten me tuonne edes päästään Löytyi pieni kolo josta oli jotkut näemmä vääntäneet terästangot nurin jotta sisälle pääsee. Siitäkö pitäisi tämmönen pullukka mahtua läpi, mietin.

52220140251

1223 metriä pitkä tunneli tuntui loputtoman pitkältä matkalta kävellä. Pimeydessä mielikuvitus laukkasi tuhatta sataa. Ensin tuli mieleen, että entä jos tunneli jatkuisi loputtomiin ja eikä perille koskaan päästä. Suurimman osan matkasta selvisin oman taskulampun voimin. Joissakin kohdin tarvitsin hieman opastusta. Maa oli erittäin kivikkoinen ja kostea. Roskia oli joka puolella.

Loppu alkoi häämöttää ja olin niin onnellinen, päästiin ihan loppuun asti ja tajusin samalla, et meidän täytyy taas(!) mennä kaltereiden alta. Tunnelin toisella puolella löytyi hieman karmivampi näky. Katso kuva alla.

PicsArt_1403384296703

Ettei kukaan erehdy luulemaan, että kyseessä olisi oikean ihmisen raaja. Joku ilmeisesti oli jättänyt vitsillä siihen lojumaan muiden iloksi(). Tajuttiin samalla ettei päästä takaisin autoon. Ajattelin, että ei voi olla totta. Pitääkö minun todellakin kävellä uudestaan tuo pimeä tunneli läpi. Ei auttanut kuin taas kaltereiden alta ja rivakka kävely opastettuna tunnelin toiseen päähän ja neljäs kerta kaltereiden alta tihean ”€viidakon”€ läpi takaisin autolle. Jalat huusivat jo hoosiannaa ja itse olin tuskanhikinen retken päätyttyä. Päässä pyöri vain yksi ajatus, luojan kiitos että selvisin tuolta! Olkoon tämä reissu elämäni ensimmäinen ja viimeinen Pönttövuoren rautatietunnelissa.

PicsArt_1403384391035

***

PS. Vinkiksi muille uhkarohkeille, jotka haluavat käydä siellä tunnelissa. Ottakaa tehokas tasku- tai otsalamppu, pullo vettä, kunnolliset vaelluskengät, riittävästi vaatetusta ja ennen kaikkea hyvä kunto!